Danielle van Helden

Ik doe de naam ‘Moestuinmuts’ echt eer aan. Niet alleen heb ik de eerste groenten uit de tuin kunnen oogsten, ik ben nu ook een gebroken teen rijker. Echt, neem van mij aan, ga nooit op dunne zomerslippertjes naar je moestuin. Blijf te allen tijde die lelijke, stugge rubberlaarzen aanhouden, hoe warm het weer ook is. Dat is veel veiliger! ‘Tja mevrouw, u bent ook geen achttien meer,’ zei de arts in het ziekenhuis hoofdschuddend, ‘het duurt een week of zes voordat u weer zorgeloos rondhuppelt’. Dat zullen we nog wel zien, dacht ik heel naïef. Inmiddels weet ik dat ze waarschijnlijk gelijk gaat krijgen. Niet alleen de breuk was pijnlijk, ook het besef dat over een hekje springen niet meer kan als je bijna 40 jaar bent, komt hard aan.

En dus heb ik van het weekend, met mijn been omhoog, voor het eerst genoten van drie radijzen en een heel, heel klein beetje rucola. Maar, o, het smaakte alsof er een engeltje op mijn tong pieste! Het fijne aan die sla is dat het voorlopig gewoon door blijft groeien, dus verheug ik me nu al op zo’n zelfde portie volgend weekend.

Ook de spinazie is, direct vanuit de tuin, zo op mijn bord beland. Nooit geweten, maar het groeien van een blaadje spinazie duurt ongeveer net zolang als het genezen van een botbreuk. Met een week of zes is het klaar om op te eten. Waarbij het zaak is de boel tijdig te oogsten, want laat je spinazie iets te lang doorgroeien, dan krijgt het bloemen. En daar worden de bladeren bitter van. Nu lust mijn dochter het toch al niet, maar dan gruwelt ze er helemaal van. En dus hebben we afgelopen zaterdag rücksichtslos alle spinazie uit de tuin getrokken. Nou ja, we… Ik stond erbij te hinken op één been en mijn vriendinnen deden al het werk. Eén plantje hebben we laten staan, gewoon om eens te kijken wat voor bloem er eigenlijk uit komt. Want wie weet dat? Ik niet in ieder geval.

Eenmaal in de pan geslonken bleef er trouwens niet veel van over. Op ieder blaadje is bewust gekauwd, ik heb nog nooit zo mindful gegeten. Naar het schijnt kan spinazie in augustus nog een keer gezaaid worden. Dus eind september oogsten we het gewoon opnieuw. En het maakt niet uit hoe warm het die dag gaat zijn, dan trekken we die spinazie er echt met zijn allen uit. Op rubberlaarzen!